Skip to content

Broschyren “Råån Vår å” beskriver Råån, dess historia och skötsel idag. 

Hur var det att leva vid ån förr i tiden? På 1800-talet? Hur kom det sig att man började dika ut?

Under exkursionen får gruppen höra en berättelse om hur landskapet med åar, våtmarker, ängar och åkrar har förändrats här i Skåne under de senaste 200 åren och hur man arbetar med Råån och landskapet kring ån nu. Olika guider kommer att göra det på olika sätt och vissa grupper får höra det i sagoform om en familj som levde vid ån förr i tiden, medan andra för höra det i faktaform. 

Läs den gärna själv för eleverna innan eller efter exkursionen – den finns HÄR!

Vi håller på att göra en liten bok med berättelsen, som man ska kunna ladda ner gratis här eller beställa i tryckt form till självkostnadspris! Om ni vill, så läs berättelsen för eleverna i klassrummet och låt dem rita till, fota av teckningarna och skicka in dem till oss så kanske de kommer med i boken! Skriv om eleverna vill ha med sina namn eller inte utifall deras teckning kommer med! 

Här kan du se kartor på Råån förr och nu som visas under exkursionen >>

En 25 min lång film om våra skånska slättåar och deras utveckling under 200 år och dess betydelse idag. Det räcker att titta på de första 13 min för att lära sig om vattenvård. Därefter handlar det mera specifikt om Saxån-Braån. Begrepp att jobba med innan >>

Broschyren beskriver på ett pedagogiskt och kortfattat sätt förändringen av ån och det skånska landskapet.

Åmansboken är en innehållsrik bok om livet i våra skånska åar, dess historia och skötsel idag.