Skip to content

Vistas i naturen

Det är bevisat genom forskning att naturen har en lugnande, avstressande och läkande verkan. Man upplever och lär med olika sinnen. Man får frisk luft och motion. Gör det till en vana att vistas i naturen med barnen så ökar chansen att de söker upp naturen även i vuxen ålder. Har man fina naturupplevelser med sig så blir man också mera aktsam om naturen.

Gör en naturväv

Ta två pinnar från trädgården eller skogen. Spänn upp garn mellan dem. Gör en vacker väv med gräs, blommor och blad med ditt barn. Ett tillfälle att prata om blommorna - deras färger och hur de känns och luktar. Olika blad känns olika - vissa är lena och andra är sträva. Vissa är glansiga och andra är håriga.

Plantera kärnor i toarullar

Toarullar har man alltid hemma. Klipp fyra slitsar i botten och vik upp så får du en botten till din kruka. Man behöver inte limma eller tejpa. När den blir fuktig hålls det ihop. Fyll med jord. Låt ditt barn peta ner kärnor när ni äter. Från äpple, paprika, tomat etc. Eller frön från blomväxter i trädgården eller naturen. Se till att hålla det fuktigt tills det kommer upp!

Gör mjölklister - enkelt och ofarligt

Med bara vetemjöl och vatten som blandas till en tjock vätska får man en effektivt, billigt och ofarligt klister. Det fungerar bra både för att limma papper och till naturtavlor. Det håller när det torkat. Barnen kan kladda med det. Det gör inget om det hamnar i munnen. Blanda en klick färg i så har du fingerfärg.

Gå promenadbingo

Skriv ut bingobrickan eller gör en egen av egna foton. Låt barnen samla föremålen i en äggkartong! En sten, en blomma, en fjäder, ett blad osv..Man kan också samla gula saker, blåa saker, röda saker i naturen. Eller mjuka saker, hårda saker, sträva saker, lena saker. Träna begrepp med barnen.

Småkrypsfälla

En enkel småkrypsfälla får du om du gröper ur en potatis och gör två ingångshål i ändarna. Bind ett snöre om - eller några tvinnade grässtrån. Gräv ner den till hälften i jorden så att ingångshålen är ovan jord. Prova att gräva ner potatisen på olika ställen. Titta efter dagen efter om någon krypit in i potatisen för att äta och ta skydd.

Håva småkryp i dammen!

En håv kan man hitta i en leksaksaffär, i större köpcentra eller på en mack! Man kan också tillverka en genom att sätta fast en sil på en pinne med silvertejp t ex. Flest småkryp hittar man där det finns mycket vattenväxter - de vill ju gömma sig!

Gör gummibandsbåtar

Med en brädbit med två ribbor fastspikade på sidorna gör man lätt en gummibandsbåt! Gör ett hål med en syl och stick ner en bit av en grillpinne till mast. Gör din egen flagga. Eller välj ett land och gör dess flagga! Använd en brädbit som propeller. Sno den några varv i gummibanden och när du sätter ner båten i vattnet så släpper du propellern som då snurrar upp sig och båten går framåt!

Gör ett kvarnhjul

Man kan såga skåror i en vinkork eller rundstav och sätta i blad av mjölkkartongpapper. Det är lite plastat och håller bra i vatten. Sätt spikar i ändarna på korken och lägg spikarna i grenklykor som sticks ner i botten i bäcken och du har ett snurrande hjul! Man kan också använda ett äpple som man skär skåror i istället för vinkork.

Inspirerande böcker om naturen!

Gå till en loppis, andrahandsbokhandel eller bokhandel och skaffa böcker om naturen att sitta och bläddra i med ditt barn! Det finns mycket att skriva ut på internet också - bestämningsnycklar för småkryp och blad t ex. Se några exempel här!

Vad lever i ett träd?

Lägg ut en vit duk eller papper och skaka ett träd. Vad ramlar ner? Vilka djur fanns i trädet? Det är praktiskt att ha en småkrypslupp att lägga dem i och roligt när de förstoras i luppen!! Luppar hittar man i leksakaffärer och på internet.

Håva - både i vatten och på land!

Det går bra att håva i gräset också med en vattenhåv! Eller man kan slå försiktigt underifrån på grenar så trillar djur ner i håven. Lägg dem på en vit bricka eller i en lupp och titta på dem! Vilka färger har djuren? Hur många ben? Vad tror du att de äter?

Lena Hasselblad, Flikiga Lönn, Vågiga Ekblad

Gör det mera personligt att lära sig namnen på träden genom att bladen får namn! Hur känns bladen och hur ser de ut? Använd materialet från boken "Leka och lära naturvetenskap och teknik ute" till att skriva ut bilder på olika blad. Se länk nedan.

Naturmemory!

Plocka olika blad - två av varje och lägg under kåsor eller papperstallrikar t ex. Eller under likadana tyglappar. Eller limma fast bladen på undersidan av papperstallrikar med mjölklister. Spela memory med dem! Innan man får ett par så måste man säga namnet på trädet!

Gör en enkel koja

Gör ett mysigt krypin för ditt barn när ni har picknick i skogen! Ta med dig snöre. Bind ihop tre grenar i toppen och lägg ett tyg över. Lägg in en filt att sitta på! Man kan också göra kojan av enbart naturmaterial såklart! Granris på marken t ex. Tänk på att man inte får bryta kvistar i naturen, men man kan ta grenar som ligger på marken!

Pressa växter och gör naturtavlor

Plocka blommor och blad tillsammans och lägg ut dem fint i en press! Träna på att skruva ihop den tillsammans med vingmuttrarna. Spännande att öppna den om några dagar och se hur blommorna har blivit! Gör en liten naturtavla. Klistra upp blommorna med tunt mjölklister. Man kan också pressa blommor på några minuter i mikron. Läs mera nedan

Maskkompost

Det kan vara spännande att se hur daggmaskarna arbetar med att blanda om och bryta ner de gröna växterna. Man kan köpa en tunn maskkompost och fylla den - eller man kan göra en enkel i en flaska. Det är viktigt att den står mörkt eller är täckt när man inte tittar på den - maskarna vill ha det mörkt när de jobbar!

Stearinkottar

Vad kan man göra med gamla ljusstumpar? Stearinkottar!! Man smälter stearinet i vattenbad och doppar kottarna 2-3 ggr. Sedan har man världens bästa tändpapper till lägerelden eller brasan i spisen!

Sinnesstig

Gör en slinga med uppmaningar att känna, titta, lyssna och lukta! Ett sätt att uppmuntra till att använda sina sinnen på promenaden.

Hemlig påse

Stoppa ner handen i påsen och plocka upp ett hemligt kort med en aktivitet att göra med ditt barn! Korten är kopieringsunderlag från boken "Leka och lära naturvetenskap och teknik ute". Se länk nedan.

Besök smultronställen i Skåne!

Det finns fina guideböcker och tips på var man kan vandra i naturen i Skåne. Man kan också besöka en turistinformation.